Olika behandlingar
 

Behandlingar av synfel och visuella problem kan ske på olika sätt. En viktig del inom utvecklingsoptometrin är att man tar hänsyn till hur synen utveckas. Hjärnan och synen påverkas av omvärlden hela ditt liv. Därför kan vi också träna synen och de visuella funktionerna i en positiv rikning.  

Gör ingenting. Det kan vara så att du har ett synfel, men att klarar dig bra ändå. Vi kan också vilja avvakta och se hur det utvecklar sig. Du kan vara på väg att byta miljö, som kanske löser problemet. Exempelvis byta från närarbete till ett mer fritt arbete.

Kompensatoriska glasögon eller kontaktlinser. Det vanliga sättet föreskriva glasögon. Optikern korrigerar för de synfel som finns. Är man närsynt (myopi) får man glasögon så att man ser bra trots att man har ett synfel. Så även med översynthet (hyperopi), astigmatism (kallas ibland för brytningsfel) och ålderssynthet (presbyopi). Man gör inget åt själva synfelet.

Behandlande glasögon eller kontaktlinser. En ordination som ska påverka ett synfel eller bromsa dess utveckling. Det vanligaste är att ge läsglasögon för att bromsa en utveckling av närsynthet.  

Synträning. Övningar i syfte att stärka svaga visuella funktioner. Exempelvis för att träna flexibiliteten i fokuseringsförmågan (ackommodationsfacilitet), förmågan att dra ihop ögonen vid läsning (konvergens). Genom att träna hela synförmågan bygger man upp en bättre funktion på alla områden.

 

www.synanalyser.se